Formulir Kontak

Nama

Email *

Pesan *

Cari Blog Ini

Gambar

Covid 19 Folkhaelsomyndigheten

Covid 19 Folkhälsomyndigheten

Covid-19 pandemin i Sverige

Den 24 mars 2020 gick Sverige in i en pandemi. Folkhälsomyndighetens mål var att skydda riskgrupperna från att utsättas för covid-19, undvika överbelastning av sjukvården och på sikt uppnå flockimmunitet. Myndigheten föreslog därför inga nedstängningar av samhället, utan ansåg att man med hjälp av rekommendationer och uppmaningar till att undvika trängsel kunde bromsa spridningen av smittan. En av de mer omdiskuterade rekommendationerna var användandet av ansiktsmask. Det var först från och med den 7 januari 2022 som Folkhälsomyndigheten rekommenderade personer över 18 år som vistas i inomhusmiljöer med trängsel eller i kollektivtrafiken att använda munskydd.


Folkhälsomyndigheten återkallade samtliga kvarvarande rekommendationer och restriktioner den 9 februari 2022. Samtidigt gick regeringen ut med information om att det inte längre rådde några covid-19-relaterade begränsningar.


Kritik mot Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten har fått kritik för sin hantering av pandemin. Kritiken har bland annat gällt de rådande riktlinjerna, de sena åtgärderna och de rekommendationer som myndigheten har gått ut med. Myndigheten har även fått kritik för en ovilja att gå emot regeringen, trots att man haft en oberoende ställning.


Kritikerna menar att Folkhälsomyndigheten borde ha infört hårdare restriktioner tidigare under pandemin, exempelvis nedstängningar och användning av ansiktsmasker. De menar också att myndigheten borde ha varit tydligare med sina rekommendationer och att man borde ha tagit ett tydligare ansvar för att informera allmänheten om riskerna med covid-19.


Folkhälsomyndigheten har försvarat sin hantering av pandemin och hävdat att man har följt den bästa tillgängliga vetenskapen. Myndigheten har också hävdat att man har tagit hänsyn till både folkhälsan och samhällsekonomin i sina beslut.


Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Folkhälsomyndigheten har under pandemin gått ut med ett antal rekommendationer för att hindra smittspridningen av covid-19. Dessa rekommendationer har bland annat innefattat följande:


* Stanna hemma vid minsta symtom. * Tvätta händerna ofta med tvål och vatten. * Håll avstånd till andra personer. * Använd munskydd i inomhusmiljöer med trängsel eller i kollektivtrafiken. * Vaccinera dig mot covid-19.



Covid 19 Folkhälsomyndigheten

Komentar